Monday, 8 August 2011

Patut ke book OP & OV now?

Mcm previous entry, i ada mentionkan i tgh survey mensurvey OP n OV utk wedding kan?
Mostly from KL and quotation dorg provide bile dah termasuk dgn tol chrges+ hotel+etc, sungguh menjadi tak masuk akal, jadi sgt sedih,

But, now, i dah jumpa 1 OP nie dari KL, one of my Engagements OP's friends, tapi i takde ckp pn kat OP E day i tue, die quote i harga, tak pyh ckpla, i sndri terkejut dgn price die, pasal gmbr die cantik sgt, tak sangka plak price die sgt murah, okay!Cantik dari pandangan i. Nak tgk?



Die kasi i price utk 3 event
1 leather custom album 20 pages 10'X10'
2 photographer
free pre wed n outdoor
extra charges (tol+myk+hotel)

yang ckup2 dengan budget I. Katanya now tgh promo 30% diskaun

Sbnrnya i amek package utk 2 event (1 leather custom album 20 pages 10'X10' + free pre wed n outdoor + 1 phtotgrapher), i add lagi 1 event utk KL+ 1 additional photographer

N i tny pasal booking mcm mana, die kata booking kena 50% BUT die ckp "i pn orang jugak ", kalau nak booking RM500 dlu pn bole, nnti balance byr before wedding, HA!ape lagi ko nak Didi!

And 2nd thing pasal OV.

I ada mintak quotation from Beehunt studio, price within the budget, tapi masalahnya, dorang based KL, ok fine!extra charges lagi.
Tapi I ada jumpa 1 OV nie dari Penang, Vid die bole tahan setandat KL laa,cun jugak!


Nie pun tgh promo jugak. Die provide

Complete vid coverage (makeup-outdoor)
1 wedding highlight (montage)\
DVD full event
All raw material returnable
Customize DVD cover
2 camera setup (if 1 event) / 3 camera setup (2 & 3 event)
Free 3 box bunga telur (if amek 2 event package)


Haa!price toksah ckp, mmg reasonable habis . Die pn ada wat package photo+ video tapi bagi i expensive sket la. Yang nie booking 50%, 25% lepas majlis, 25% leps dpt final product. haa!

List photgrapher fav i survey jugak


Nie antara fav photographer i but dorg quote budget i ckup utk kaver 2 event jek, nam masuk 3 event dah mcm berlubang poket i nak bayar, ape?CST? Nak tanya pn takut tauuu!

Btw, skg i dalam delima, i taktau nak book siap2 dah ke?atau tgu smpi hujung tahun nie and keep on survey-ing. i takut by the time i dah book, tibe2 i berkenan dgn yang lain which is lagi murah or ape, or kalau tak book, i takut nnti date i dah fully book. maklumla cuti sekolah kan wedding i,

Pls pls help me, Patut ke i book dah or tgu dlu?


And lagi satu i konpius, utk videography, patut ke i hire dorg utk 1 event (solemnization only) or 2 event (solemnization & reception)- yang nie additional RM900 dari 1 event pny price, I bukan ape, solemnization tue mmg la wajib, Moment okay, but reception pn i nak jugak pasal masa tue la dapat capture majlis betul2, masa tue la kawan2 smua datang bole kasi wish bagai, bole capture moment orang ramai2. patut ke patut ke?MMg la additonal RM900 tue budget lari sket, tapi patut ke berhabisan sbb nie?
Sigh~




Update Dari Perjalanan Dua Ratus Sembilan Puluh Satu Hari Lagi,

4 comments:

  1. u, i sendiri blum book ov atau op. ape kata u tunggu till end of this year SEBAB kdg2 op ov ni sukeeee sgt buat promo.errr tapi tula agak risky.kang tup2 semue fully bookes.nagis tak berlagu kang..haihhh i sendiri kena makan buah delima gak ni.sbb until now langsung x book ape2.risau gak tgk u dah survey habis-habisan.wakeup zimie!!!

    ReplyDelete
  2. hahah zimie, i awal2 lagi dah sound OP n OV tue, i ckp "i bukan taknak book now, tapi i takut lepas nie u wat promo smpna new year," pastu kan die kata takdelaaa. promo nie selalu smpi akhir thun , n promo kite wat nie mmg utk tahun dpn pny booking pn, HAAAA!i siap sound lagi " u jgn nnti lepas ni wat promo kaw2, nnti i nangis" hahaha!tapi kan tue la zimie, ntahla, patut ke i tgu?patut ke?

    i dah byk sgt nie makan buah delima, tak baik2 gak delima. cmne?patot ke kite tamak?kang tamak2 satu ape pn tak dpt, "bagai anjng dgn byang2" yang dikendong berciciran,

    haaa sekian kelas peribahasa saya pada hari ini.haahha

    ReplyDelete
  3. u, kita kat penang ni mmg susah nk dapat OP OV yg hasil tip top, lain klau kat kl....belambak2...senang nk cari,
    butik kawin pun banyak pilihan baju...

    haishh...

    ReplyDelete
  4. ehh...i nk tanya u la didi Ichi Photography ok tak you rasa...y u ambik dia eyh... coz..b4 nie i ada gak sevey2 Ichi Photography, kalau okeh i pun nk rembat dia utk mu w-day feb tahun depan

    ReplyDelete