Tuesday, 23 August 2011

Bridezilla mood dah terpelanting


Ye, lama lagi tak update blog kan? Mood kawin ntah lari pg mane, Bridezilla mood pn dah cabut pg mane taktau, Mood nak raya yang dok ada jek skg. Kekekee,

Oh nak cerita pasal dah paid OP pny deposit, huwaaaaa!OV pn nak kena bayar jugak, mmg raya dgn tak berduet tahun nie even dah kerja n even dpt bonus raya, Oh! Hepi sgt sbb dapat bonus raya even i baru jek kerja 4 bulan, nak kata banyak takla, cuma lepas la nak kasi duet raya kat budak2, Rezeki budak2 kan? Hiks!tak sbr nak rasa mcm dewasa sket bile bole buli budak2 bile dorg mntk duet raya nnti, Yeay!

Oh, baju raya?Tahun nie i takde baju raya langsung, baju tunang la baju raya, even takde pn nak spend money utk kasut raya, or handbag raya, or tudung raya, or jeans raya and so on, seriously! Bukan tak teringin, nak, tapi dat money bole spend dgn benda lain, takpela, tahun dpn raya sakan la eh.

Sbb dah ada ikatan, i have to put on budget for Future MIL n FIL pny baju raya, Tahun2 lepas i cuma spend for future MIL, tapi tahun nie kena add up la kan, Oh utk mak ayah mmg tak terlepas nak bagu dorg baju raya, cuma utk mak selalu bagi kasut raya aka kasut kerja sbb baju die dah byk sgt utk raya, utk ayah, seluar slack n kemeja.

And i ada 2 org cousin yang akan register their degree lepas raya nie, so i kena kasi extra duet raya for them sbg ganjaran la kan sbb dpt masuk U.huhu.\

2 weeks ago, i ada turun KL, iftar dengan kawan2, at the same time, i bought this.

Taraaaaa!


HTC wildfire


Nie bole consider as hp raya tak?Kiki, takde baju raya, kasut raya, handbag raya, hp raya pn okay la kot kan?Hiks! Lepas 3 tahun tak tukar hp, finally, nie pn lepas kena bahan dgn kawan2 smua pasal i sorg jek dok pakai hp nokia, stok takleh watsap!heheh

last wiken, Fath turun Penang, tido sini 1 nite, lepas kena paksa dgn mak n ayah, yela, dtg sini pagi, malam dah nak balek kl, dah mcm ape ntah, i pn tak puas nak gedik lebih2, nasib mak ayah memahami kegedikan anaknya, Mak dah sound fath,

" Tahun dpn balek raya sini tau, makcik nak sruh sambung lampu lip lap 10 bijik nie"
And fath ckp "OK"

Bole tak, bole tak nak hepi, tahun dpn tak pyh gaduh nak balek raya mane dah, Sbb dah tau dah raya mane tahun dpn, Akan i simpan point hebat nie utk digunakan tahun dpn, Hehehehe!


Dahla penat dah bebel, Nnti i smbung lagi.



Update dari Perjalanan Dua Ratus Tujuh Puluh Enam Hari Lagi

Tuesday, 9 August 2011

Its ur 24th birthday!


Actually i was planning to make a video for him
But due to i had misplaced my installer for webcam lappie.
So, nahhhh!have to forget it


Btw, today (10 August) is my fiancee birthday.
Happy 24th Birthday honey,
May god bless u always,
Diberkati hubungan kita,
Dilancarkan urusan perkahwinan kita,
Amennn




I plan nak tulis lagi panjang, but suddenly mood hilang,




Happy 24th birthday muhammad fathullah C:


OP & OV booked! *lega*

Glad to say, i dah booked OP n OV for my reception this may 2012, Huray!
yes yes i know, too earlier right?

But i dah jumpa OP n OV yang menepati my budget.so why not i grab dorang kan?

Relieve to say, OP i

Ichi photography,
i byr depo for only RM500, and the balance, bole bayar lepas wedding sebelum dpt album (album estimate siap 2-3 months after wedding)
See!budget utk OP i bole pikir lepas wedding stle. Leganya!balance RM2500 bole letak tepi, tak pyh letak dalam budget kawin, OMG!


OV i strict sket, die nak jugak 50% booking, ok fine! tapi die bagi free 3 kotak bunga telur utk I, wah,save bajet bunga telur dah, and 25% balance payment lepas dpt final result (2 bulan lepas wedding) Stle!Rm700 dah bole kurang dari budget kawin, Haa! ape lagi nak?
Oh ya!i hire die utk 2 event, nikah and reception. Phewww~

And i jugak baru tau die dlu shooter and editor utk Pencerita TV. Omg!awesome!


Musti korang ckp takut i rugi kan if lepas nie dorg nie wat promo murah2, Hurm, i did asked them takot dorang wat promo lagi, tapi dorang ckp, ni la promo utk tahun dpn, n takut tahun dpn dorg naikkan harga lagi pasal takut minyak, gula, kopi,teh, rokok naek, so dorg pn kena naik harga utk tampung living cost dorang (oh ini assumption i saja, tlg jangan percaya)


Xpela, if lepas nie ada jumpa mana2 promo lagi murah n cun, i redha jek, anggap takde rezeki,
asalkan otak i tak pening dah lepas nie pikir OP n OV, janji within the budget, i dah ckup happy!





Yeay! C:


p/s - Entry takde gmbr lagi, Harap korang tak bosan baca. Next entry i letak gmbr , Ok bai!



Update dari Perjalanan Dua Ratus Sembilan Puluh Hari Lagi




Monday, 8 August 2011

Patut ke book OP & OV now?

Mcm previous entry, i ada mentionkan i tgh survey mensurvey OP n OV utk wedding kan?
Mostly from KL and quotation dorg provide bile dah termasuk dgn tol chrges+ hotel+etc, sungguh menjadi tak masuk akal, jadi sgt sedih,

But, now, i dah jumpa 1 OP nie dari KL, one of my Engagements OP's friends, tapi i takde ckp pn kat OP E day i tue, die quote i harga, tak pyh ckpla, i sndri terkejut dgn price die, pasal gmbr die cantik sgt, tak sangka plak price die sgt murah, okay!Cantik dari pandangan i. Nak tgk?



Die kasi i price utk 3 event
1 leather custom album 20 pages 10'X10'
2 photographer
free pre wed n outdoor
extra charges (tol+myk+hotel)

yang ckup2 dengan budget I. Katanya now tgh promo 30% diskaun

Sbnrnya i amek package utk 2 event (1 leather custom album 20 pages 10'X10' + free pre wed n outdoor + 1 phtotgrapher), i add lagi 1 event utk KL+ 1 additional photographer

N i tny pasal booking mcm mana, die kata booking kena 50% BUT die ckp "i pn orang jugak ", kalau nak booking RM500 dlu pn bole, nnti balance byr before wedding, HA!ape lagi ko nak Didi!

And 2nd thing pasal OV.

I ada mintak quotation from Beehunt studio, price within the budget, tapi masalahnya, dorang based KL, ok fine!extra charges lagi.
Tapi I ada jumpa 1 OV nie dari Penang, Vid die bole tahan setandat KL laa,cun jugak!


Nie pun tgh promo jugak. Die provide

Complete vid coverage (makeup-outdoor)
1 wedding highlight (montage)\
DVD full event
All raw material returnable
Customize DVD cover
2 camera setup (if 1 event) / 3 camera setup (2 & 3 event)
Free 3 box bunga telur (if amek 2 event package)


Haa!price toksah ckp, mmg reasonable habis . Die pn ada wat package photo+ video tapi bagi i expensive sket la. Yang nie booking 50%, 25% lepas majlis, 25% leps dpt final product. haa!

List photgrapher fav i survey jugak


Nie antara fav photographer i but dorg quote budget i ckup utk kaver 2 event jek, nam masuk 3 event dah mcm berlubang poket i nak bayar, ape?CST? Nak tanya pn takut tauuu!

Btw, skg i dalam delima, i taktau nak book siap2 dah ke?atau tgu smpi hujung tahun nie and keep on survey-ing. i takut by the time i dah book, tibe2 i berkenan dgn yang lain which is lagi murah or ape, or kalau tak book, i takut nnti date i dah fully book. maklumla cuti sekolah kan wedding i,

Pls pls help me, Patut ke i book dah or tgu dlu?


And lagi satu i konpius, utk videography, patut ke i hire dorg utk 1 event (solemnization only) or 2 event (solemnization & reception)- yang nie additional RM900 dari 1 event pny price, I bukan ape, solemnization tue mmg la wajib, Moment okay, but reception pn i nak jugak pasal masa tue la dapat capture majlis betul2, masa tue la kawan2 smua datang bole kasi wish bagai, bole capture moment orang ramai2. patut ke patut ke?MMg la additonal RM900 tue budget lari sket, tapi patut ke berhabisan sbb nie?
Sigh~




Update Dari Perjalanan Dua Ratus Sembilan Puluh Satu Hari Lagi,

Sunday, 7 August 2011

Extra charges OP & OV

Im now seeking for OP and OV utk ketiga2 event nanti,

Alhamdullilah, mostly quote utk i within the budget.



BUT!


it will automatically out of budget bila OP n OV tue adalah dari luar negeri Penang
Mostly dari KL, so dorang akan letak extra charge contoh

outstation charges - RM500
hotel charges - RM150
Fuel and tol charges - ikt distance


Haaaa! menangis tak?
Kenape susah sgt nak cari OP n OV yang best dekat penang nie?
Kenape?Kenape?


Tiba2 i rasa mcm nak tukar kerakyatan negeri, Nak pndah KL la gini


Sigh~


Update dari Perjalanan Dua Ratus Sembilan Puluh Dua Hari Lagi

Saturday, 6 August 2011

Issue Outfit Dah Stle *Tepuk2*


Okay, isu baju nak tempah ke atau nak sewa dah stle. Okay mari i cerita

1. Baju Nikah
Baju nikah utk lelaki - Baju melayu cekuk musang, Kain nnti p cari, Taktau lagi nak gna kain duchess satin or kain thai shantung jek, tgk mcm mana, Jahit?Nnti jahit dgn tailor murah2 saja, Bajet dlm RM100 ckpla.

Baju nikah I - design dah ada, Hantar jahit bukan dkt tailor i, sbb i rasa mcm die tak pandai jahit jek baju tue pasal baju tue mcm kurung moden ala2 dress dengan ropol2 dkt area shoulder bagai. Send jahit dkt WP jek.

2. Baju sanding
Decide untuk sewa jek, Pasal i pny bajet sket sangat if nak guna utk tempah, i akan dapat outcomes yg sgt simpleeee utk wedding, So i decide utk rent dengan bajet mcm tue, i akan dpt rent baju yang ofkos lagi bagus dari i tempah sndri.

3, Baju tandang
Baju utk lelaki - pastel grey suit.Nie nak kena tempah. Nak kena pg survey price dlu mcm mana.
Baju utk I - dah finalised design, cuma nak kena cari kaler yg match dgn design tu. Of kos modern bollywood theme di apply kan. Nak tgk design?







Design dress i nnti, combination 3 design di atas. Ha pandai2 la korang nak combine yang mcm mana. Tehee~. Color tak decide lagi. Tapi mcm berkenan lak dgn color sand tone nie. Nampak exclsive. Tapi i nak mcm kaler meriah2 sket. Sigh~


Oh i send to WP jugak utk jahit, Price?Mmg agak lari bajet sket la. Takpe, nnti pandai2 la reduce mane yang patut. Harap2 outcomes okay la dari nnti. Hee~

Oh Stle satu hal!


Lets start hunting for OP and OV. Omoo!


Update Dari Perjalanan Dua Ratus Sembilan Puluh Tiga Hari Lagi


Wednesday, 3 August 2011

Bridezilla lama2 bole jadi Gila!


I mmg bridezilla, Ok, i mengaku!HAHA..

Skg i tengah pening kepala nak buat decision nak tempah baju, atau nak sewa baju, Haa!kalau nak ckp pasal costing harusla sewa baju lagi murah, tapi kalo nak ckp pasal haaa 'puas hati aku dpt pakai baju sndri', harusla tempah sendiri baju kannnnnn!

Okay, i tak berani nak tempah baju pasal
1. i takut design i tempah tak cantik, lawa, gojes, lalu menimbulkan isu membazir duet
2. costing mahal!
3.Kena survey2 designer sape nak tlg buat. Penyakit malu nak tnya designer berapa RM dorang nak cas pasal bajet ciput sangat.
4.Takde jumpa design betul2 menambat hati n nafsu i lagi


Kalau sewa baju
1. Ofkos la murahhh! Cpt!tak pyh pening kepala, Esk nak kawin, harinie fitting pn bole."kepala otak ko"
2. Kena rajin survey pg tgk tenet, or butik pengantin,Pasal i nie spesies fussy, harusla nak design yg lain macam, Kalau ada design daun2 kering atas baju, lagi suka 'Sewel'
3. Takot bila nnti "Eh, mcm penah la tgk baju nie dkt wedding XXX' Ok Fineee!

Seeee!I penat la jadi bridezilla nie.


I ckp dalam hati, "Eh lmbt lagi la, Bulan 5 tahun dpn ha, Kalau tempah awal tahun dpn pn sempat lagi. Dah tak pyh pikir lagi la"

Setengah jam kemudian "Eh cmne nie ngn baju"



benci!I nak tgu syera ayob pny wedding Disember nie baru i nak wat kptsan mcm mana nak tempah ke nak sewa, BUT!I tak bole stop dari pikir isu nie, Haih~
kenape la susah sgttt?

Cuci mata, Baju rekaan Rizalman, I suka!Simple gila, tapi masih cute
Efek bunga tue buat seri, Cutting pn cantik!




@.@


Update dari Perjalanan Dua Ratus Sembilan Puluh Enam Hari Lagi

Tuesday, 2 August 2011

Hey baca ni! I dah update :D


Hey hai,

Ye ye i tau, lamaaaaa gila i tak update kan?2 mgu ada tak? Sigh~ Hey, walau i tak update, i jadi silent reader tauuu!sebut jek ape latest update blog2 korang, Sure i dpt cerita balek tau!haha *okay tipu*

Btw, I tgk countdown sebelah tue, No more angka 3, dah tukar jadi 2 dah, takpeeeee lama lagi, kahkahkah!Preps kawin?tak gerak pun. Cuma i dah stlekan beli kain baju utk Family and Aunties. Yang lain, ape pun tarak!

Oh Btw, i did some survey on baju sanding lelaki, dah laamaa gila i cari material kain ape nak guna utk baju sanding laki yang nmpk mcm gila terletak, cantik,tough dan sebagainya, yela, i kan tak suka kain kilat2 satin tue. Oh rupanya kain nak buat baju melyu bagi nmpk gojes, tough smua tue adalah material duchess satin aka bridal satin, Price tak pyh ckp laaaaa. RM48/meter kalau kat Jakel. Tapi tadi i ada kontek designer (ke?) die ckp die bole dpt price RM35/meter, tapi i nak trypg survey dkt kamdar dlu , psl dgr kata kat sana murah.

Eh bebel panjang lak.I nak cite ni sbnrnyaaa

Ha tgk baju pengantin lelaki tue

Haaa i nak design baju tue ha, I survey dlu kalau buat berape RM, kalo mahal, i nak sewa jek. So, i kontek la Designer (ke?) nie, He quoted me price RM200 utk upah baju melayu, lepas tue kalo nak suruh die buatkan tanjak, bengkung n sampin, prce between RM60-M150 only, material songket, kaler boleh pilih, OMG!i rasa nie murahhhh kot. Kalo i tak provide kain, die bole providekan kain. Since i mintak duchess satin, RM35/meter, I ada mntk quote jugak untuk Baju melayu cekuk musang for nikah, tapi i rasa pricey sket, RM150. I rs mcm reasonable la upah buat baju melayu kot tue, Mcm nak tempah. Tapi sabar, kendri lambat lagi, Hujung tahun nie nnti finalised balek, Kihkih!

Oh ya!Design baju for nikah for me dah ada, tinggal beli kain jek dan hntr jahit, same dgn baju untuk Fath, Baju sanding Fath design, Done!I?takde design lagi. Baju tandang design utk Fath, Done!Suit pastel grey color, tinggal g kedai, tempah jek, Design baju tandang i, 50-50 belum finalised pasalnyaaaaa konsep modern bollywood i tuelaaaa, Kain sari nak jahit ala dress!kain sari tau dah nak cari mane, design jek pending, T_T


Lain2?
Photgrapher,Doorgift, Videographer, Entertainment, n blabla bla , tlg jgn tny I,

Huwaaaaa!penat la nak survey!





Ok bai!
Oh! Salam Ramadhan kawan2, Tahun nie i puasa penuh dkt rumah dgn family, Tapi rindu pulak buka puasa bujang2 mcm tahun lepas dgn kawan2 dekat Nilai. Oh!


Update dari Perjalan Dua Ratus Sembilan Puluh Tujuh Hari lagi