Saturday, 30 April 2011

Dugaan lagi


Dugaan datang lagi,
Kete i wat hal, check2

1. power stereng pny problem bocor = RM200+
2. Enjin sentap2 macam terketar, problem wif kabel and parts pasal die takleh distribute dengan baik = RM600+
3. servis =RM100+

Seeeee!gaji i bulan nie pn i tak mampu nak stle smua tau?
Haih, nampak gaya bapak i kena tlg stlekan smua sbb i mmg tak mampuuuuuuuuuuuuuuu!

Dugaan kan?I dapat bau nnti bile dah tunang dugaan lagi kaw2
Haih.

hate u PHS!i jual u kang!sampai hati buat i macam nie tauuu!


Hey, buah hati i si pengarang jantung i datang harinie, stay sini smpi isnin, nk g ngedate, hantaran hunting n gedik2 smpi isnin.Kalo free pg tengok cincin,

Hey, mak i nak masak ikan bakar esok sebab buah hati i nak datang, Mak i nak bodek la tue. Mak i mmg licik pn. I tau dhhh. Jadi tau la kan perangai licik i dari mana puncanya. Keh keh

Okay back to previous mood,

Hey!i marah dengan u nie PHS!haishh baru 3 tahun u dah wat hal macam2 kan.
Grrrrr



Vantage set for Makan Beradab? Haruske?


Mak ajak beli vantage set untuk makan beradab n vip during wedding day nanti sbb nanti mak ckp die nak suruh jiran i masakkan lauk pengantin termasuk vip instead of amek kat katerer. Jimat kot dan lagi puas hati sbb smua vip dapat jugak.

Kalo tak vip hanya makan nasi kenduri biasa jek cuma duduk dkt khemah vip. Mungkin
VIP --> famili dan sedara mara Fath

Kat ofis die skg nie tgh dok wat jualan vantage la,RM150 for 10months, So every month commitment RM150. Mak ckp sampai bulan Jan tahun dpn

Set vantage tue 6set which consist of 48 keping pinggan dan pinggan tambah untuk utk total 6 set
Cuma nanti kena cari jug air or cawan air jek beli tambah dekat luar so that match la english style concept untuk makan beradab kottttt!

Im still thinking, I cakap kalau nak jadi pun , i nak start bayar lepas tunang nnti, which is start bulan 6 la kan,sebab gaji bulan depan mmg nak lump sum smua untuk tunang,
I tgh pikir pasal lepas tunang baru i igt nak stlekan krdt kad i, RM2k plus okay, baru igt sebulan nak tabur dalam RM200 then stle la. Dah malas pakai krdt kad dh.Dan baru jugak ingat nak beli LCD tv nk letak kat rumah, Tapi macam nie pulak. Gaji Engineer bukan byk pn. Kuli batak jekk.

Takkan i nak berkira dengan mak sendri kan even i tau die 2 in 1, Sbnrnya die nak guna vantage tue nak wat hiasan dekat depan rumah, nnti ada la alasan die nak mintak almari baru dekat ayah. Licik betul.Dahla tadi i nak kasi duet kereta bulan nie die cakap tak pyh, pasal this month gaji i half je kan pasal masuk keje tengah bulan, Tapi i nak bayar jugak, I malas pikir.

Ntahla,i ada komitmen duet kutu gak RM200 sebulan, tu lebih kurang duet tabung kawin i la.Next year dorg nak jalan lagi, I nak amik RM400 lak. Amik time nak kawin, Rm4000 dapat tabung tue. Lepas la videographer ke Photograher ke kan,

Tak termasuk nak simpan bulan2 lagi untuk kawin, haishhh,


Harus ka?haruskaa?Aku rasa aku terpaksa lupakan LCD tv kalo nak amik vantage set tue


Letak kat meja vip, macam buffet set.


Harus kaaaaa?
What say u ?
Dilema

Sbnrnya i tak kesah pn makan beradab pakai apa pn, tapi mak .............


Tolong, serabutttt

Quote - Before this, i baca blog B2B i jadi heran, nape dorg very particular even dengan small things, Now i understand


Wednesday, 27 April 2011

Dugaan Pra-darah manis

Today is my sooo called bad day!

It all started from yesterday actually.With workloads yang melampau2, tensen kerja, i balek rumah dgn muka masam, Then, fath informed me,

"Dalam 2 mgu lagi i gerak Bangkok, minimum stay sana 12 months, maksimum 18 months, sampai projek siap"

I dalam hati
"what the F?"

"Within that period, they will give me 1 week holiday for every 3 months"

Okay noted, 3 bulan sekali baru i dapat jumpa diaaa

"Double WTF"

Okay, i bawak kuar kalkulator, kira, amek paling highest = 18months = a year and a half, Skg dah bulan 5, means hujung tahun dpn baru stle.

"TRIPLE WTF"

I dun know whether we need to postponed the wedding date or not, and 1 more things camna i nak hidup jauh2 dgn Fath, dahla die g bangkok, tau sgt la, dgn 'ayam2', then sistem bumi die yang tak betul, takut kena tempias earthquake, then, pergolakan politik jugak sometimes, then lots lots of bad things i pikir.


He seems very excited to go there, but me


T_T


He said, die nak discuss dengan boss die pasal tunang date, die nak balek malaysia for tunang, Ntah dapat, ntah tidak.

I pny fikiran serabut


Belum apa2 dugaan dah
I dun know nanti bila dah tunang, dengan die dok jauh, dugaan macam mana pulak
Kuatkanla semangat ku


T_T

Monday, 25 April 2011

E photograher


Nak hire taknak?

Nak?
taknak?
Nak?
taknak?

Hem joyah
"u shud hire okay.Moment nie sekali jek seumur hidup, mustila capture n simpan"

Mak malas
"alaaa.tak pyhla nak bazir2.Kite suh abg din (abg ipar) jek tangkap. Nanti kawin cerita len"

Fath bulu
"depends. ada bajet, amikla. kalo takde bajet, biasa2 sudah"

Cik senget
"Ikut hang la Na. Cik no komeng"

Kak cantik (kena bodek,kalo tak, die takmau jahit lace"
"Over nyahhhh!"


Dah sudah. Im in between. Kalo ikut bajet, i mmg ada bajet for photograher, but tuela 50-50. I nak kot!Sbb i dah tny kawan i, die nak kasi member price rm500 utk shot n edit. Kalo tambah album kena tambah lagi rm250.Tu pn harga tue utk shot smata2.transportation and accomodation die tak charge even die dari KL.

I try cari gak photographer dekat area Penang, smua dalam ara rm600 termasuk album, tapi tapi gambar i tak berkenan sgt. I tak suka gmbr buat2. I lebih suka candid pic ekceli.

Tapi my decision mcam nak amik,cuma kena kelentong mak la.kata harga murah sket. Kalo tak nanti die bising. Huhuh

Klik bawah untuk tgk blog die


Gambar die oklaaa untuk aku yang bajet ciput nie. Puas jugak la nafsu serakah bila tgk.
Nah teaser sket


Btw, i dah tanya kakak i, she is willing to jahit bead dekat baju i.YEAY!
Actually die sub dekat abg ipar i, tapi tak kesahlaaaa.sbb abg ipar i pny kecik lagi detail katenya. So i dah save rm300 for beading, cuma maybe kena kuar sket utk modal lace. Hehe.Eh sape2 tau macam mana nak DIY 3D flowers beading tue tak?I nak letak kat baju i. I cari kat youtube takde pulak. Camne heh?

Eh tlg i, nak hire ke tak nie?What say you?

Friday, 22 April 2011

Item doorgift bag


Doorgift bag ideas

Tadi i bincang dengan mak regarding this issue. I cakap i taktau nak letak ape. So our doorgift akan separate into two
1. Kenduri naik rumah guest
2. Vip for E guest (fath family n friends)

So for kenduri naik rumah doorgift, we decided to only put makanan and jajan, No souvenir. even souvenir handkerchief pn taknak. Too common, sampai orang main campak2. Sayang kan?So we decided to put

1. Muffin / cupcakes
2. Kuih2 orang dlu2
3. Gula2
4. ?
5. ?

Still pending ideas. Okay for ur info, our doorgift bag will be using the plain paper bag. I cakap nak beli kat kilang kertas tue kan, Die cakap taknak, takut nipis sangat, So not sure yet nak choose mana, Decoration lebih kurang macam nie

Option 1. Use brown paper bag.

Option 2 : Color paper bag.Gojes!

Tapi i dah buat bunga warna warni.Maybe color paper bag not suitable kot. Maybe guna white paper bag. But depends. Kaler maler nie cantik okayyy!

2. VIP doorgift bag

Bag nie akan laen sket memandangkan rombongan dan kawan2 datang dari KL. Some items kite buat sekali, some items kita replace with other things

1. Gula (wajib)
2. Apam dot2
3. Custom made souvenir
4. ?
5. ?

Yang lain tue takpe. but custom made souvenir tue yang pening skit. pasal mak suggest suruh tempah, macam towel jahit sulam tulis majlis pertunangan bla blaa.
The idea is okay. but towel tue i tak berkenan sgt. I nak benda laen,fresh ideas. Idea bole?

Btw, the VIP doorgift will be in a box, Still using the My homemade bunga tisu, cuma letak dalam white box je kot
Kind of laa. I belum decide box size,color, design and etc lagi

I ada cakap pasal nak replace kek dengan puding rainbow dalam hantaran, Mak tak berape agree sbb dorg nak balek KL. Nanti takut puding berair. Okayyyyyy

Then kalo kek, i taknak design susah2, Simple jek save moneyy. Macam nie ke

This design is more than enuf.Okla nie.Copy cat sudah

Hey i kena pi tido, esok i nak pg canglun. Btw, i pending nak cerita pasal DIY bunga telur utk kenduri nanti and entry keje i. Nanti claim yawww

Bekas Hantaran


Plain bakul rotan mix with Bunga tisu decoration.

Jatuh cinta tgk bekas hantaran macam nie. Simple habis. Bekas rotan decorate bunga keliling. Settleee!Bunga tisu pulak tue. Hadoiiii!

I tanya mak, bekas bakul nie not less than RM10 jek pasal die penah beli untuk buat hantaran kawin cousin i, So nnti i nak pg survey, if less than, i beli jela. Settleeee!



Update this laterrrrr!

DIY list for Engagement


Banyak gila hutang entry i dengan uolss norksss
Bukan taknak update, Nak,tapi i nak update entrybergambar, masalahnya gmbr belum transfer. Jadinya pending la segala update

Okay later i update pasal keje i skg
Now lets talk about DIY!

Currently i dah jadi gila1000x dengan DIY item. So now in my pending list is

1. Thank you tag - I dah mintak tlg fath designkan.Later only tgl nak print.Target 250pcs
2. Candy wrapped - Yang ini i dah bajet nak buat 300 pcs even my doorgift only 250.lagi 50 bajet untuk kanak2. And in my mind now is nak wat gini

I target nak buat nie. Simple sajooo!

Or will stick with this one. Tapi rasanya tak kot

3. Pomander Ball - memandangkan nnti kitorg akan buka kerusi meja dekat bawah porch kete. Ganti as khemah, So i decide nak decorate sket.Maybe akan wat pomander ball.Bajet taktau bape byk.Hadoi.Macam banyak jek.Nanti kena check balek


Sangat mengikut tema yawww

Cantik yawww!

I igt nak decorate dekat tmpt buffet jek, Tapi mak i cakap die taknak buat buffet, Nak wat hidang. So terpaksa la decorate kat smua area gini.


Banyak betul list DIY i tau. mintak2 sempat. Skg nie nak habiskan buat tisu flower i, I target dalam next week dah stle Then i kena cuba2 wat pomander ball sebijik dlu.Kena cari barang lagi gini

Oh ye!Tadi dah diskus menu dengan mak. Kalo tak ada aral, Maybe kenduri naik rumah akan diadakan dlu at 12 noon, Kenduri tunang will start at 3 memandangkan rombongan bertolak dari KL pagi tue. So untuk kenduri tunang, ada tambah seket menu petang, Kalo ikut menu additional bubur and laksa penang. Wink2

Hey, i dah suruh mak buat air biru untuk i.Ikut tema yawwwww!

Im thinking of hiring a photographer for the day, but ratus2 norkss. Kalo kawan2 i jadi turun from KL, then it will be no problems, But if tak jadi, I nak harapkan cameraman sape?Sighhh~

Do anybody know, mana2 photographer for Engagement bajet dalam RM300 macam tue i mampu laa. Baru start keje maaaa

Monday, 18 April 2011

!st day working

Hey hey

First day working. Not bad.First day dah balek kul 6.45pm. Gigih tak?

Balek rumah cuci muka, terus capai crepe paper dan buat.
harini dpt stlekan 16bijik.


Super duper exhausted. Nak cite my working environment


Later laaa esok2 okay


Jam 10 wa mau tido



Kehkeh

Sunday, 17 April 2011

Hutang Kain


Hey, i hutang uols dgn kain for E outfit i kan. Nie i show u the kain
Tapi pakai kamera hp murah. kaler tak match langsung


Yang kiri kain i, Yang kanan mak punya


Should i ask fath to give me a DSLR for E-hantaran so that i bole capture gambar dgn cantik dan menarik dan masuk blog *thinking*

:D

DIY Bunga Gerbu


As my promise yesterday. Let me introduce u to my DIY bunga tissue
Tem tem temmm~ *drum roll*

My 1st try, gelojoh sgt.Bangun pagi tak gosok gg,terus cari A4 paper terus buat

Adik bongsu i pny kerja. Not Bad. Bole jadi penolong i.Kehkeh

2nd trial - using A4 but different color

Gerbu the cat pn nak inter frame jugak.

Makhluk yang paling banyak menyumbang menyiapkan Bunga tisu.
Letih ye bang?

Showed to my mom, cakap nak letak dkt brown paper doorgift, I siap wat 1 paper bag by using brown paper sbb nak demo kasi mak nmpk mcm mana benda tue akan jadi nanti. She say yes. But die suruh cari Paper bag yang keras sket.taknak lembik2 nipis2 sangat. Expensive sket la. Hadoiii~

Tangan dah tak bole dok senyap.Addict. A4 paper pn hentam jugak buat.So not gebu sangat

Then i called my sister suruh carikan crepe paper sbb ada a few bloggers cakap pakai crepe paper rather than tissue paper, Luckily she find it, RM0.80 / bungkus,I mintak die beli dua, Nak try dlu jadi ke tak. And

taraaaaa


Using crepe paper. Gebu sket kan?kekekek


Mak cakap. Agak2 kalo dah buka siap2 kelopak bunga tue. lagi 2 bulan ape jadi pn taktau.
So she suggested jangan buka lagi. Nanti masa nak lekat kat bag nnti baru buka dan terus lekat jek.Takde la bunga kelopak tue terpenyek2.


Habis 2 keping paper i hentam buat bunga malam tue. So, today, i mcam gian gila. Nasib baik i habiskan masa i dgn pg jumpa kawan i belajar autocad. Balek tue i terus shoot pg Sunway carnival popular, Beli crepe paper tue. I know kalo beli kat kedai kawin2 nie musti dapat lagi murah. Tapi i pikir2, setakat sekupang dua,i malas dh nak pg survey tmpt laen, I terus pg popular jek beli.

Orang tamak pnya nafsu beli 14 keping terus.Isk!

Oh ya!satu keping bole dapat 8 Bunga, I pakai 1 bunga 4helai paper jek.
So 1 bunga = RM0.10. Murahnyeee!

Hasil bunga i, Setiap kaler buka 1bunga, Buat contoh.Hek!

Tadi i buat dengan adik i dengan mak sekali.Habis 3 paper = 24 bunga.wahh~

Peralatan. Keh!

scrap paper.


I buat bunga nie sampai msg ke call sapa pn i tak layan termasuk Fath.Ape bole buat, U pny awek nie dah addicted sangat dah..Kehkeh
Esok balek keje i sambung buat. Eh esok i dah start keje yaww!, argh malasnyaa.. Apa bole buat. Nak menyara hidup maaaa.


Addicted to Bunga Tisu

Hey, I tgh mabuk buat bunga tisu tauuu!
Tak bole stop buat. Addicted kot. Damn~

Later i upload the pic, Kena install Bluetooth dkat lappie dlu, Sebelum nie i format, i tak install balek the driver. keh Keh



Hey, i rasa cool dapat DIY bunga sendiri. Rasa mcm minah bunga pulak.
Mak agree to put the Bunga tisu as a decoration for our goodie bag
Yahuuu!

Eh lagi satu benda. Date dh confirm
25hb June 2011, Lambat lagi.Sempat prepare lagi. Kehkeh




Esok nak pg cari raw material lagi for Bunga Tisu
Dah habis buat tadi.



*Rasa cool gila*

Friday, 15 April 2011

Mabuk colourful


I do some gugel search, Nak cari kat mana i bole cari sapa2 bole i order macaroon kat Penang nie utk letak dalam hantaran i nnti, And i ada jumpa sorg nie dekat area Kulim. Tak jauh, i bole self pickup jek nanti, i tnya die rate for macaroon, Guess what, takde la mahal mcam i dok dgr2 orang kata macaroon harga mahal, Tapi maybe macaroon tokey nie wat size kecik kot?

She quoted me the price of 1box = 2 piece of macaroon = RM2.80/box. Murah kan?

Ni box 2 bijik macaroon untuk doorgift.

Ni utk letak dalam hantaran. Boleh muat up to 24 pieces.

I belum tanya die price lagi, tapi kalo based on calculation, i think the price for 24 pieces of macaroon should be less than RM50 la kan? Wow under budget lagi.

Then i was decided also to give apam dot2 to put in the souvenir box nnti,

drooling okayy!

For apam dot2, she quoted me the price for 50pieces = RM20.

I rasa macam mahal, pasal dah jatuh sebijik 4kupang okayyy!Tapi i taktau la mb die pnya apam besar ke ape ke kan?

Adik suggest i beli try dlu, Manetau kang tak sedap ke ape ke kan. I guess so, I pn kena do some research nak cari mana2 orang bole buat apam dot2 nie. Takpe still have time!


Other things yang wat i pikir lagi ni is i taknak letak Kek dalam hantaran i pasal dah kasi macaroon, so taknak kasi kek. Aci tak? Padahal kan sebenarnya i jumpa nie!











Rainbow jello, Or agar2 pelangi.. Gila comel. pesal i harini smua benda warna warni nie semua i jatuh hati. adoi! I pn search2 kat mana bole tempah kan?Nak wat sndri harusla jadi Agar2 ribut, bukan agar2 pelangi dah. I ada search ada satu kat SP, tapi mcm tak cantik jek.Kat Kl ada. tapi nan hadonya i nak pikup kat sana pulak. Hadoi~ Takpe nanti search lagi. Hekhek!

Kalo tak dpt agar2 rainbow nie, Cake rainbow pn jadilaa.. Sapa2 bole i order tak?




Mangkuk 1 : Weh stady autocad laaaa!.Kang sakit ko senin nie. Dahla 1 ape pn taktau
Mangkuk 2: Bukan taknak stady, tapi tutorial utube tue tak berguna langsung
Mangkuk 1 : Sigh~



P/s :- Mangkuk 1 n Mangkuk 2 adalah orang yg sama, cuma monolog dalaman baik dan jahat saja




Demam DIY


2 3 hari nie asik dok search DIY item jek. Before this kalo tgk B2B dok DIY, i cam takde minat langsung. Mmg tak tau la rupanya nikmat DIY nie.Igtkan susah sebelum nie, tgk dorg wat sng jekk..Tapi i taktaulaa.. Tangan keras, setakat lukis orang lidi lepas la. Kalo bole nak pakai ruler siap nak lukis orang lidi. Mmg tak kretiap mretip langsung la.. Kehkeh (gelak cool)

Btw, masa blogwalking B2B blog, byk gila DIY item i jumpa contoh

Taraaaaa

a. DIY paper dahlia

Hasil kerja tangan lynda . Cantik kan?

Ni ilham dari Martha Stewart. Comel tau. Letak gula2 dalam ni. Ommoo. Xsusah pn nak watnya pasal die dah kasi template utk buat. Print saja dan tekap. ye dop? I bercita2 tinggi okay nak wat benda nie. See, tinggi betul angan2 kan?

b. Bunga tisuuuu!

Bunga tisu as centerpiece. Cantikkk!


Taken from B2B blog, Buat pomander ball pn enak nie

Letak dekat souvenir box. cute gilaaaa!

I did some research, what types of paper material used, some of them are using tissue, ada pakai crepe paper and ada jugak pakai origami paper. Kalo pakai tisu paper, kat mana nak cari tisu paper yg warna warni bagai tue?

This type of pom2 flower or so called bunga tisu made of ...















cupcakes paper.. OMG! creative habisss!


Esok nak kena pg cari tissue tandas utk try2 dlu. Kalo menjadi bole la letak atas souvenir box. Kalau menjadi laaaaaaa!


HAHA!