Monday, 4 July 2011

Review 2 - Outfit


Review 2 - The outfit.

Entry dlu ada i mentionkan tentang nafsu serakah i yang inginkan baju inspired by Syera Ayob, lepas tgk engagement die, Gorgeous habis! Jadi i contact Beadmeplease untuk bertanya kan price untuk beading mcm tue. And that time, die cakap die bole buat n she only quoted price below RM250.

Inspired by Syera Ayob beads


Masa tue i dah sent the baju to tailor untk jahit, Just a simple Kurung moden with Kain kembang payung, Masa tue i tak decide nak wat design ape pn for my baju, Just hentam jek whatever outcomes die, redha jek terima.

Baju baru siap dari tailor, Plain plain Kurung moden

Hujung bulan 5, i hantar baju i yang dah siap dijahit tailor ke beadmeplease untuk jahit manik, 3 Mgu jugak baju i baru siap, waktu tue excited habis nak tgk baju jadi apa, Tapi bile dpt gmbr dari Zaza beadmeplease, i down gila. I menangis tgk baju i, sbb mmg TAK LANGSUNG mcm syera ayob. I waktu tue fikir 1 benda jek . REDHA. Tapi hati i mmg takleh terima, Dengan cara baik2 i bgtau zaza, itu bukn mcm syera ayob design. Alhamdullillah, die terima komen i, die willing to jahit balik bead tue according to what i want, Die kata die takde wat homework pasal baju syera ayob tue, dats y die silap wat design, Mula2 memang i agak marah sikit, tpi kalau marah pn takde guna, benda dah jadi, Nasib baik die nak jahit balik bead tue.

Beads design yang salah, Nak menangis kan tgk?Org ckp mcm baju polis trafik T_T

So selama 2 hari i follow up dengan baju i, Lepas jahit satu2 part die akan emel gmbr kasi i tengok dlu. And nasib baik masa tue still ada masa lagi utk rework balik baju tue even waktu tue tgl beberapa hari lagi before E day. Baju I siap sepenuhnya hari rabu 22 June, Itu pn i suruh Fath tlg self pickup dekat zaza, sebab kalo courier baju tue ke Penang, mungkin hari jumaat baru i dpt baju n takut jugak kebarangkalian Pos Laju buat hal. Jadi utk elakkan masalah lain lagi, I mintak tlg Fath jek pickupkan dari Zaza. I dpt baju on Friday evening, waktu tue Fath dah smpi di Penang utk E day kitorg esoknya tue.

At last!Kurung moden with Syera Ayob beads design

Bila tgk artwork zaza mmg rasa tak sbr nak pakai baju tue, Mmg gojes habis.And i have to pay extra money for beads at baju since i request nak kasi design nmpk penuh. Ye!mmg la syera ayob pny baju beads kaw2 pny penuh, sbb die duet byk, i duet sket, jadi beads pn sket, Tapi still stunning kan baju tue? Buwekkk!

Detailing chest area


Detailing. Oh see, lepas nie i nak wat round neck design, Nmpk cacat beading I.




Detailing at tangan.

Detailing at shoulder

Btw, korg perasan tak, baju i kaler pelik sket, In certain kamera, it looks like Tiffany Blue, tapi kamera lain mcm Tiffany Green. Actly my baju is Tiffany Green. Sakit jiwa tau cari baju kaler pelik2 nie @,@. But i suka kaler2 mcm nie!Rare!


Mcm Korang tau, i decide taknak pakai veil, Even kakak i ada bawak 10 helai veil white n blue color to match with my baju, 1 pn i tak berkenan n taknak pakai, even dorang paksa2 i pakai. Hehe. bagi i baju i dah ckup sarat dgn beading, so i nak tudung i simple jek. So, i put the flower clip dkt atas kepala as accesories. The flower only cost me RM10.

Dibantu oleh kakak hana tajikmak utk pakai bunga

View baju with bunga.

Oh ye, utk tudung aka shawl. 1.5meter chiffon dari baju pny kain, and i ada ralat jugak, pasal i tak masukkan shawl i betul2 dalam baju, so masa tgkp gmbr ada mcm shawl i terkeluar2 dari baju. sgt cacat okay!

Nway nak tau price for the baju?
1. Kain satin 4m + chiffon 4m = Rm110
2. Chiffon 1.5m + lycra 1.5m = Rm20
3. Bunga = RM10
4. Upah jahit tailor = RM90
5. Upah jahit beads = Rm290

Korang tambah la sendiri pasal i sakit jiwa tgk harga baju i tue. dah sama dengan price baju nikah utk sepasang dah. Huwaa! Eh kalo i nak let go baju nie utk korg, korg nak tak? Kehkeh keh

8 comments:

  1. aaa sungguh kelas hokay u punye baju tunang.hihi siap dengan drama beads tu sekali.sabor jela.kalau i meroyan2 da kot.nasib u hantar awal,kalau x, tak sempat kot nak jahit bead tu.sungguh mencemaskan!!;p

    ReplyDelete
  2. cantikkkkkk sgt baju u...ske3 =)

    ReplyDelete
  3. I suka gile ur baju, mula2 tgk dah jatuh cinta! heeee....beadings tu mmg thums up ;)

    ReplyDelete
  4. zimie- drama baju i dah bole dah nie guna utk skrip cerekarama minggu nie. Jgn lupa ha sabtu nie cerekarama cerita pasal konflik baju i.kahkahkah!haaa awal tak awal laa.menangis jgakla,nasib i keep reminding zaza, pasal die kan byk baju hntr jahit beads kat die, so dats y la.kena sbr byk.kehkeh

    missazusarin - tenkiu2 sbb u suka.kite suka sbb suka.hahah gedik betul i nie.kehkeh

    vanilla - baju ciplak 100%,hehehhe. kalo design sndri org puji cantik, rs mcm nak buka butik terus lepas nie.hahah :D

    ReplyDelete
  5. Wahhh.. cantik giler dressing awak tu.. paling bekenan style shawl awak pakai tu.. baju pun cantik. :)

    ReplyDelete
  6. mimis-heheh tq. oh shawl tue, tu style shwl main lilit2 suka suka hati jek, nasib tak terbelit jek leher tau.hahaha

    ReplyDelete
  7. huhuhu...sgt berkenan tgk baju tunang u wlpn beads nmpk straight..tp bile u pakai nmpk cantik..xde cacat cela pon..u pakai saiz ape??

    ReplyDelete
  8. salam dear, boleh i tau kat mn u dapat bunga kt tudung tu?
    really appreciate your help.... can u email to me? fabellabella@rocketmail.com.
    TQVM :)

    ReplyDelete