Monday, 24 October 2011

Tutorial Bunga Sukahati


Tajuk post tak beragak! Kakakaak!Oh nama bunga kasi bunga sukahati sbb suka2 hati i jek nak ubah bunga tue buat dari ape, then suka hati jek nak buat guna step sndri, Haa smua suka hati la, Outcomes jek sakit hati tgk, Kakakaka! Orait! Jum tutorial since ada yang request. Wink2!

1. Kain/paper.
2. Benang + Jarum
3. Gunting
4. Dawai

1. Gunting kain ikut size suka hati korg, asalkan rectangle shape.


2. Then gnting ikut shape korg nak,nak buat tajam2 ke, bulat ke2, panjang2 ke. Sukahati okay?

3. Mulakan 1st step melipat dari tepi skali. Lipat berlapis2. Dapat?

4. Close up sket. Haa ok?

5. Korg ulang jek smpi hujung.

6. Korang alter sket kasi cun2, then jahit hujung bunga tadi.

7. Dah siap jahit!


8. Kalau mcm i nak buat bunga telur, i ikat hujung dgn dawai, Depends korg nak mcm mane, Sukahati k. Hiks!

9. Tara!Dah siap! Utk lebih efek dramatik, Korg bole letak inti bunga. Ala mcm biji2 letak dkt tengah bunga tue. Mcm aa taktau nak ckp cna. Korg phm kot kan?

10. Taraaa!Ni smua dari 1 meter kain flannel. I bole dpt 75 kuntum/meter.

Bunga dalam raga siap utk disimpan, Huyeah2!

Oh korang tau tak buat benda nie kejap sgttt, I siapkan 75 bijik bunga nie dlm masa 2 hari saja. Bukti sng n cpt serta addict.Buat bunga smbl layan cite korea nie tau

Aaaaaa!Histeria.Hero kacak walau tua!Pasta Pasta!Nak laki mcm nie bole takkkk?

Okay stop!


Color2 kain flannel akan jadi bunga taklama lagi. Nak pg beli lagi nnti!wink!


Klik link atas, ada byk design paper flowers korg bole guna. Mix n match okay?



Update Dari Perjalanan Dua Ratus Empat Belas Hari Lagi

Sunday, 23 October 2011

DIY bunga telur part II


Latest DIY for bunga telur. Guna kain flannel instead of crepe paper, so that bunga tak terkepek2 waktu simpan nti. Senang je nak buat. Ada sape2 nak request tutorial?

Close up.Kalo bunga tue letak inti dkt tengah, Musti tmbh cun

Buat bunga smbl lyn cite korea pn boleeee

Honeymoon?


Thinking of ur honeymoon destination?Jum tgk bawah nie!






Syok kan? Smpt lagi tue nak beli, Hurry p ladies.

Btw, speaking abt honeymun thingy, I pn tgh survey2 the destination, Taktau nk g within malaysia only or nak g oversea. Hurm, kadang2 terpikir mcm nak honeymun dkt island jek, But sometimes mcm nak pg tmpt mcm landed, Oh! Konfiuss!

But as for now i only think about 1 place which can save ur flight tix too.

Singapore!
Boleh pg sini


And also this,

Sentosa island

Since kitorg pn ada kawan dkt sana, n bole drive jek kereta pg sana and also, u can go anytime u like bila bosan terus pack barang n heading to singapore, bukan ke itu lebih santai n praktikal?Oh!But make sure i kena ada spare 1 bottle of water psl toilet sana takde air, only tissue paper.Pfttt!. Btw, right now, we decide for this, but taktau la kan kot esok, mgu dpn or bulan dpn, kitorg tukar pg tmpt lain pulak. Huh! Korg pny honeymun destination mane?Jum share. Hiks!


Update Dari Perjalanan Dua Ratus Lima Belas Hari Lagi

Saturday, 22 October 2011

Contest Free 1000pcs Kad Kawin


Byk story nak share dgn uols. But as for now, layan nie dlu

Direct link to contest page


Contest by Style Me Wedding, sponsor weddg zira n nabil haritue, buat contest
Hadiah ofkos 1000pcs k5 kad kawin. Fuyooo!u can save up to rm600 tau!
Tapi biasala contest yg kena collect like terbanyak dkt fb tue yg i lemah sket,
Btw, join2!mane tau rezeki bole menang kan?Heee!


Gudluck smua!



Update Dari Perjalanan Dua Ratus Tujuh Belas Hari Lagi






Thursday, 6 October 2011

Post tanpa motif

I've been busy with workload nowadays. smpi bunga telur pn tak smpt nak resume buat lagi, Asyik tertangguh jek, haih!keciwa betul. Cmna nak smpi target kalau mcm nie.Yela balek rmah pn asik malam jek, Penat, terus tido. Nasib bdn!Ofismate smua dok usik, dorg ckp

"Nanti nak dkt kawin, lagi laa workload super duper byk smpi rasa super stress dgn kerja n kenduri lagi"


OMG!its sound scary, Haih!


Btw. enjoice this pre wed video.


Nukilan Cinta - Zul & Ikin from Azrul Affandi Sobry on Vimeo.



aaaaaaaa. tlg sape2 sponsor daku wat prewed vid boleeeee?


p/s : akak ofis baru kawin pesan, nak kawin, elakkan makan timun. utk elakkan keputihan berlebihan. Oh mann!itu fav i kottt!


Update Dari Perjalanan Dua Ratus Tiga Puluh Dua Hari Lagi

Monday, 3 October 2011

Katering booked!


I was searching for catering utk groom side lama dah, Tak berani main amek catering jek pasal takot tak sdap

1. Kitorg survey, katering nie


This one recommended dari auntie fath yang baru jek kawin lepas raya haritue. Pakej nmpk okay, but since kite nak full pakej pelamin, makan, decoration bagai cuma minus baju n makeup, die cma kurang beberapa ratus jek, still mahal, n pelamin die asik sama jek, I tak berapa berkenan sgt.

2. Lepas tue i baca blog renee meow, ckp pasal sri payung katering, n also ex b2b lain, nmpk mcm okay


Mula2 i saja jek survey tgk,call n msg direct dgn kakros, Diakui PA kakros mmg hebat. die pandai takel potential customer die. Kira rasa mcm selesa la bila borak.

Full pakej

Mula2 i tgk nie, mmg menarik, fresh flowers tue decoration die, pelamin die pn modern. which is i like laa, Tapi tgk balek mcm over the budget. dahla for 800pax jek

Pakej B

Then tgk pakej nie which is same jek dgn pakej renee meow. I call tny kak ros, kerusi die without sarung, kalo nak kena pay additional. I bgtau die amount, die kata ok jek kalo nak tmbh sarung, I pn ada survey PA system dari kak ros, die ckp 550 termasuk pa, dj n karoake,Tapi kalo nak kena ckp awal. i tak infom fath pn agi, takot T_T


So last Sat, parents fath went for food testing and dorg satisfied dgn dish die, dorg ckp sedap. Cuma lauk tue ada tukar sket such Dalca Tulang to Dalca Sayur sbb kena pikir vagetarian jugak, Daging hitam tkar ke rendang daging spicy sket. So dah booked dah sri payng nie, But kitorg belum finalised betul2 lagi berapa byk guest. Fath cuma bajet for 1k saja,but parents die ckp nak tmbh guest, Dun know, let them discuss, Tugas i dah stle dh!

Kalo kira2 balek kan, lagi murah amek loose mcm nie, if 1k guest, plus kerusi and dj, baru 11150. Pelamin paling mhl pn 2500. kalo dari katering budget tue, she quoted 15300 utk full pakej.pelamin yang biasa saja, So u do the math okay!


P/s - sape2 ada tau kat mane nak hire baghra.ala kalo tgk dlm cite hindustan, during wedding ada 1 group yang main2 alat muzik n menari2 tue. Haa!pls let me know, i nak surveyyyy!Thnks buddy!


Update Dari Perjalanan Dua Ratus Tiga Puluh Lima Hari Lagi


Tentang Baju

Hye whadap cantiks!

Lots of story nak share dgn uols. Mcm biasa, kita wat summary jela eh, Cite panjang pn tak guna, Kehkeh!Btw, korg smua tau kan yang i ada tny sorg WP nie utk hantar baju for bertandang n nikah untuk jahit, At first, he quoted me with the price i rasa mcm expnsive, but since i dah terdesak n dun know where to send the kain lagi, I just accpt them n booked them utk slot wedding i next year nnti, Luckily, booking price takde la tinggi, cuma puluhan ringgit saja,okay fine!Ye kalo korg nak tau, i spesies manusia yang malas nak survey, sbb nyaa i ni gelabah biawak, takot yang dikejar tak dpt, yang dikndong berciciran pulak, Haa!padan muka, but nasib baik only cost me pluhan ringgit saja, takde la terasa sgt.

But last week, i was having a conversation with sister. Die ajak i pg alor setar, nk jmpa WP kawan die gak n nak pikup baju customer die yang die hntr kat tailor utk jahit, Then,die ckp bawak design baju ape yang i berkenan, tny tailor tue die pandai buat tak. Luckily, tailor tue mmg pandai jahit, sbb abg die owner butik pgntn, n die jugak pnh kerja as tailor dkt butik pgntn popular dkt utara nie. Haaa!and ape yang paling surprise, i bole bagitau hangpa smua, price tak pyh ckp, murah gila gila babas pny laa, compare dgn price hntr kat tailor cina and tailor kl so on.
Siap die tlg kasi sgestion lagi. Haaa!Hepiii!

Sketching for bertandang dress modern bollywood theme

So dari plan asal nak tempah only 2 reception dress dh tukar nak tempah smua reception new dress utk laki n perempuan. Haa and still within the budget malah lagi bole save lagi. cuma i kena ada extra effort utk alter and DIY sket dkt baju sndri for beading or send jek dkt beadmeplease again.


So i dah finalised design for nikah dress and bertandang dress, Kain berape meter nak pn dah finalised, tinggal nak g beli dan bulan 1 nie kena bawak fath skali utk ukur badan tempah baju. Bersanding pny dress belum finalisd lagi psl tgu latest pny fashion . Hiks!

And my sister ckp die nak sponsor cake cutting dress for meee nnti, Hurayyy!But kalo baju sanding dah glamer, syg pulak nak tukar baju 2 3 kali utk cake cutting bagai, Hiks!Hey org nak sponsor jgn byk bunyik laa!

Dsign cke cutting dress lebih kurang mcm nie katanya

Im soo excited bebeh! pasal dapat save the budget lagi suka tau sbnrnya!hahaha!



Update Dari Perjalan Dua Ratus Tiga Puluh Lima Hari Lagi